Het nieuwe rijden


Het nieuwe rijden

Eco proactief rijden


Ecorijden: Enkele tips om het eens te proberen:


1. Schakel op de juiste manier


Schakel van zodra mogelijk naar een hogere versnelling (bij 1800-2500 T/Min voor een benzinemotor of 1500-2000 T/Min voor een dieselmotor). Op deze toerentallen wordt de kracht van de motor ten opzichte van het verbruik optimaal benut. Dit betekent niet de grootste kracht maar wel de grootste output: de grootst mogelijke kracht bij het laagst mogelijke verbruik.


2. Kijk ver vooruit, anticipeer en vermijd remmen


Leer jezelf een anticiperende rijstijl aan. Als je een hindernis of een kruispunt nadert, laat dan het gaspedaal los en blijf in versnelling staan. Blijf in dezelfde versnelling en schakel enkel als je opnieuw wenst te versnellen. Wanneer je remt, zal de energie die door de motor opgewekt wordt, verloren gaan. Deze energie wordt door de remmen of de motor, in warmte omgezet. Als je vertraagt zonder te schakelen, zal de benzinetoevoer volledig afgesloten worden.


3. Kies de juiste snelheid


Op de snelweg kan zonder problemen 1liter /100Km bespaard worden door 10 à 15 km/u langzamer te rijden dan gewoonlijk. Er is bijna geen tijdsvoordeel door sneller te rijden, omdat vanaf een snelheid van 70 km/u de impact van de luchtweerstand exponentieel toeneemt. Een constante snelheid kan het verbruik verminderen. Wees echter bewust dat veiligheid het belangrijkste is!! Breng nooit anderen in gevaar door tegen onaangepaste snelheden te rijden. Als je te langzaam rijdt, zullen je besparingen contraproductief zijn omdat het achteropkomende verkeer moet vertragen en opnieuw versnellen om je in te halen.


4. Controleer de bandenspanning


Elke band, zelfs een nieuwe, verliest elke maand ongeveer 0.15 bar. Als de bandenspanning te laag is, stijgt het brandstofverbruik en zal het de voertuigbeheersing sterk beïnvloeden. Controleer de bandenspanning regelmatig (minimum eenmaal/maand). Rijden doet de bandenspanning stijgen, omdat het de lucht binnenin opwarmt en laat uitzetten. Controleer de bandenspanning dus steeds bij koude banden (of als je minder als 3km hebt gereden) om een juiste waarde af te lezen.


5. Leg de motor stil bij korte stops


Een korte stop van zelfs 30 Sec (bijv aan een spoorwegovergang) is voldoende om de motor stil te leggen. Dit is momenteel dezelfde procedure die in de nieuwe wagens, uitgerust met start/stop systeem, gepromoot wordt om het verbruik en CO2 uitstoot te verminderen. De extra geluidsvermindering is gratis.


6. Beperk de “onzichtbare” energie verbruikers


Onderdelen, zoals de achterruitverwarming, mistlichten of airconditioning doen het energieverbruik van een auto drastisch toenemen. Gebruik deze enkel wanneer nodig.


7. Gebruik hulpmiddelen in het voertuig


Een toerenteller of boordcomputer helpt je bij het kiezen van de juiste snelheid. Een navigatiesysteem helpt u om uw bestemming sneller te bereiken. Cruise Control is een handig hulpmiddel voor probleemloos en constant rijden. Let op: de veiligheid is het belangrijkst! Breng geen andere mensen in gevaar omdat je afgeleid wordt door toestellen in plaats of omdat je je aandacht voor het verkeer verliest.


8. Beperk gewicht en de luchtweerstand


Imperialen (fiets-, ski- of bagagerekken) vormen een belemmering voor de aerodynamica en verhogen het brandstofverbruik van uw auto. Extra gewicht betekent ook extra brandstofverbruik.


9. Kies voor de juiste wagen


Kies een auto met een lage impact op het milieu. Denk goed na over welke auto je echt nodig hebt en voor welke doeleinden je deze gaat gebruiken. De EU-energie-label is een verplichte en nuttige indicator bij het kiezen van een nieuwe auto. Dit label geeft de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik aan. Sommige sites bieden gedetailleerde lijsten over de milieu-score van voertuigen. Je kunt ook overwegen om alternatief vervoer, zoals carpoolen, openbaar vervoer, enz.… te nemen


10. Beperk je privé autogebruik


De beste manier om je brandstofverbruik onder controle te houden is, de auto achter te laten bij het station! Er zijn tal van alternatieven, bijvoorbeeld fiets, openbaar vervoer of carpooling. Rijden met een koude motor verdubbelt brandstofverbruik. Bovendien is dan de brandstofverbranding meestal onvolledig, wat meer toxische emissies veroorzaakt. Voor korte afstanden, is het daarom veel beter om de auto thuis te laten.


11. Rijdt in de hoogste versnelling


Als je met een constante snelheid rijdt, moet je proberen om de hoogst mogelijke versnelling te gebruiken. Op een vlakke weg kun je bij een toerental dat is slechts iets hoger dan het stationaire toerental een constante snelheid aanhouden. De motor draait veel lager als je in een hogere versnelling rijdt. Elke omwenteling betekent brandstof die ingespoten wordt, hoe lager het toerental, des te minder het brandstofverbruik. Let op: in bergachtige gebieden, in het bijzonder met een zware belasting, kunt u de motor overbelasten als je te lang in de hoogste versnelling blijft en dus eigenlijk niets bereikt.


12. Onderhoud je wagen goed


Een niet goed onderhouden wagen, zal meer vervuilen en minder vlot rijden. Ook zal je verbruik tot 5% hoger liggen in vergelijking met een goed onderhouden auto. Concreet betekent dat een goed onderhouden wagen ook een voordeel voor je portefeuille.


13. Air conditioning of open ramen?


Een moeilijk dilemma! Airconditioning verhoogt het brandstofverbruik en wordt daarom niet aanbevolen. Echter, geopende ramen hebben als gevolg van de toename van de luchtweerstand hetzelfde effect bij het rijden tegen hogere snelheden (>60 km/u). Bij hogere snelheden is het beter om de ventilatieopeningen, zonder airco, te gebruiken.


14. Manoeuvreer pas met je auto als de motor warm is


Het is beter om bij een koude motor direct te vertrekken en te rijden tot deze de bedrijfstemperatuur bereikt heeft. Vermijd daarom het manoeuvreren bij zeer lage snelheden met een koude motor.

Een simpele tip:

Parkeer je auto op het einde van je trip, terwijl de motor nog warm is, achterwaarts in de garage of probeer de auto te parkeren in de volgende vertrekrichting. Zo sluit u het korte manoeuvreren met een koude motor uit.


15. Vermijd steden


Steden zijn synoniem voor files, langzaam verkeer, verkeerslichten en een hoger brandstofverbruik. Maar steden hebben ook het beste aanbod aan alternatief vervoer, dat je zal helpen om uw auto thuis te laten.


16. Volg je brandstofverbruik op


Het loont de moeite waard na elke tankbeurt, via je kilometerteller en het aantal getankte liters je verbruik te controleren. Met deze gegevens kun je met jezelf en andere gebruikers concurreren om te zien wiens brandstofverbruik het laagst is.
© MoTraEGCo CommV, alle rechten voorbehouden

BTW Nr: BE0553.583.651

Wanneer je onze site bezoekt of met deze in aanraking komt, verzamelen wij informatie via cookies. Deze helpen ons om je de beste ervaring te geven.

Akkoord